Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] suplementacji) Obiad (14:30 -1zmiana, 15:30 -2zmiana) Dzień treningowy: -zupa (różnorodne zupy np. pomidorowa, ogórkowa, kapuśniak itp.) zupy zawierające ziemniaki, ryż bądź makaron, zależy od zupy. – duża miska (około 600-650ml) -SUBSTYTUT – czasami ktoś ugotuję obiad w postaci ziemniaki (lub frytki) + kotlet (np. schabowy lub mielony lub pierś [...]
[...] w wolnym, stałym rytmie. Utrzymuje on stabilny poziom glukozy we krwi, co z kolei zabezpiecza energię dla centralnego układu nerwowego. Bogatymi źródłami węglowodanów są: makaron, ryż, ziemniaki, chleb, produkty zbożowe, musli, owoce, warzywa. Węglowodany powinny stanowić około 60% diety zawodnika wykonującego długotrwały trening. Węglowodany [...]
[...] w wolnym, stałym rytmie. Utrzymuje on stabilny poziom glukozy we krwi, co z kolei zabezpiecza energię dla centralnego układu nerwowego. Bogatymi źródłami węglowodanów są: makaron, ryż, ziemniaki, chleb, produkty zbożowe, musli, owoce, warzywa. Węglowodany powinny stanowić około 60% diety zawodnika wykonującego długotrwały trening. Węglowodany [...]
[...] komórce i zwiększa jej objętość; zwiększa wchłanianie białek, najlepiej w połączeniu z glutaminą lub bcaa; energię należy zapewniać dostarczając węglowodanów złożonych (ryż, makaron, płatki zbożowe) a nie prostych (cukier, słodycze), i ogromnych ilości budulca czyli białka zarówno zwierzęcego jak i roślinnego (chude mięso, białka jaj, nabiał, [...]
[...] krwiobieg w wolnym, stałym rytmie, który utrzymuje stabilny poziom glukozy we krwi, co z kolei zabezpiecza energię dla centralnego układu nerwowego. Węglowodany złożone to: makaron, ryż, ziemniaki, chleb, produkty zbożowe, musli, owoce, warzywa. Węglowodany stanowią ok. 60% diety zawodnika wykonującego długotrwały trening. Węglowodany przed [...]
[...] uszczuplone podczas intensywnego treningu. Drugie natomiast dostarczają energii systematycznie przez dłuższy czas. Do nich zaliczamy: ryz, ziemniaki, kasze, płatki owsiane, makarony, pełnoziarniste pieczywo, warzywa. Najwięcej węglowodanów powinno spożywać się na śniadanie oraz w czasie przed i po treningu. Z biegiem dnia ograniczamy ich [...]
[...] z tłuszczy. Większość z nich są to szczątkowe elementy np. kurczaka (skóra), wołowiny, czerwonego mięsa czy indyka. Resztę znajdziesz w małych ilościach np. w ryżu, makaronie, ziemniakach czy pełnoziarnistym chlebie czy płatkach. Ale na tym nie zaprzestawaj. Tłuszcze są bardzo potrzebne do rozwoju masy. -Tłuszcze. Powinny być dostarczane [...]
[...] w poziomie cukru we krwi). Dla przeciętnego kulturysty węglowodany powinny stanowić ok. 60% pobieranych kalorii. Dobre źródła: owoce i warzywa, kasze, ziarna i chleb, ryż i makaron. >>>Tłuszcze. Najbardziej skoncentrowana postać energii (więcej niż dwukrotna ilość kalorii w gramie w porównaniu do węglowodanów i białka). Wyeliminowanie wszelkich [...]
Witam. Na podstawie artykułów na forum dotyczących diety, dziennika VITALMAX oraz innych materiałów, takich jak np. artykuły na menshealth.pl sporządziłem sobie dietę, z uwzględnieniem dni tygodnia. Na początek rzucę troche informacji, nie wszystkie mogą być przydatne (dla oceniających). Cel: przyrost masy Typ budowy: przy obliczaniu posługiwałem [...]
[...] w produktach zbożowych - gluten powoduje problemy z trawieniem pozostałych składników pożywienia, przede wszystkim zaś spowalnia metabolizm. Zastąpcie klasyczny, pszeniczny makaron ryżowym lub jeszcze lepiej ,, szklanym „ ( zrobiony jest z grochowej oraz fasolowej mąki ). 3. Całkowicie zrezygnować z lemoniad, wszystkich soków owocowych, [...]
[...] trochę „odwyk” od chleba – nie wiem, czy to nie od tego „wywala” mi brzuch. Co lubisz jeść na obiad : Ryba, kurczak, kasza jęczmienna pęczak, wiejska, perłowa, ryż brązowy, makaron razowy, czasami fasola, warzywa w różnej postaci. Co jako przekąskę : Jeżeli jem coś pomiędzy posiłkami to są to warzywa, jajko, twaróg albo 5-6 orzechów/migdałów. [...]
[...] z czasem będę dokładał. I 9;00 Płatki owsiane – 60 g Białko WPI – 40 g II 11;00 Mięso 150 g (zamienne: ryba, pierś kurczaka, wołowina lub wieprzowina) Ryż 80 g (zamienne: makaron z pełnego ziarna ) Pomidor 150 g III 14;00 Mięso 150 g (zamienne: ryba, pierś kurczaka, wołowina lub wieprzowina) Ryż 80 g (zamienne: makaron z pełnego ziarna ) [...]
[...] jest podstawowe założenie planu -> 30gramów węglowodanów. Od tego zależą efekty. 2) Wieczorem 10 dnia , począwszy od około godziny siedemnastej , zacznij jeść węglowodany: makaron, pizza, frytki, lody lub inne produkty węglowodanowe na które masz ochotę. Chcesz ciasteczka lub pączki? Zjedz je! O to chodzi, że w tym momencie te źródła [...]
[...] samym poczatku nie przejmujmy sie tym Zrodla weglowodanow:wszelkiego rodzaju kasze(gryczana, jaglana, kus kus, jeczmienna), ryz brazowy, platki owsiane, chleb zytni razowy, makaron z maki durum, makaron razowy, warzywa(nie wliczamy blonnika do zapotrzebowania), owoce(ograniczamy sie do 50g fruktozy dziennie) Wiem jak duza role odgrywa w dietach [...]
[...] W tym czasie dieta sportowca powinna zawierać około 8-10g węglowodanów na kilogram masy ciała, a ich głównym źródłem powinny być produkty żywnościowe takie jak: ryż, kasza, makaron, pieczywo, owoce, soki owocowe oraz ziemniaki, a także odpowiednie preparaty (CARBO). Wysoki poziom glikogenu w mięśniach można utrzymać także poprzez stosowanie [...]
[...] złożone pochodzenia roślinnego, produkty zbożowe są podstawowym źródłem energii. Wskazane jest, by produkty te były możliwie mało przetworzone. Jeśli więc wypieki czy makarony, to w miarę możliwości z mąki tzw. pełnego przemiału - najlepiej żytniej. Chleb raczej razowy, a nie pieczywo pszenne jasne czy słodkie, np. chałka. Kasze - grube, [...]
[...] tkanki tłuszczowej. Natomiast ww. złożone uwalniają ją stopniowo, więc działają analogicznie do prostych. Źródłem ww. złożonych jest np. chleb razowy, płatki, owsiane, makaron, ryż itd. Natomiast proste występują w przetworach owocowych, sokach, napojach słodkich itd. Każda dieta powinna zawierać tłuszcz, większość ludzi popełnia ogromny [...]
[...] z niskotłuszczowych źródeł białka (białko jaj, piersi z kurczaka lub indyka, ryby, chude czerwone mięso) oraz węglowodanów złożonych (płatki owsiane, ryż, ziemniaki, makaron, chleb pełnoziarnisty). Jeśli zastosujemy głodówkę, to waga ciała będzie spadać, tyle tylko, że będziemy tracić dużo mięśni i mało tkanki tłuszczowej, zachowywanej [...]